Turun SDP:n vapputervehdys vappujuhlassa 1.5.2018, Mika Maaskola

Antton Rönnholm ja Mika Maaskola vappuna 2018

Hyvät toverit!

Tervetuloa Turun SDP:n vappujuhlaan, hienoa nähdä teitä jälleen sankoin joukoin, vaikka keli ei paras mahdollinen olekaan.

Tasan 100 vuotta sitten elettiin maamme historian synkintä aikaa, kun kansalaissota jakoi kansaamme, veli veljeä vasten taistellen. Sota päättyi kaksi viikkoa vapun jälkeen 15.5.1918.

Turun merkittävyys tämän traagisen sodan alkuun on myös historiallinen tosiasia, vaikka itse taistelut eivät tänne ulottuneetkaan. Sodan jälkeen myös Turkuun perustettiin vankileiri Sirkkalan kasarmille.

Kansalaissotaamme on muistelu erilaisin tapahtumin pitkin vuotta, ja hyvä niin, vaikka sukupolvet vaihtuvat, me emme saa unohtaa näitä traagisia tapahtumia.

Turun SDP järjestää yhteistyötahojen kanssa, EI KOSKAAN ENÄÄ – 1918 muistotilaisuuden Kaatuneiden muistopäivänä 20.5.2018 klo 15 Vartiovuorella Turun kesäteatterissa. Olette kaikki tervetulleita tapahtumaan.

Hyvät toverit.

Turussa ja koko Varsinais-Suomessa on käynnissä tällä hetkellä positiivinen rakennemuutos, puhutaan jopa V-S:n ihmeestä. Työpaikkoja syntyy kovaa vauhtia mm. telakalle, autoteollisuuteen, rakennusteollisuuteen ja lääketeollisuuteen.

Tämän seurauksena työttömyysprosentti on laskenut Turussa alimmilleen sitten vuoden 2008 ollen nyt 12,2%, erittäin tärkeää on, että myös pitkäaikaistyöttömyys ja nuorisotyöttömyys ovat lähteneet vihdoin reiluun laskuun.

Seutukuntavertailussa Turun seudun työttömyys on toiseksi alhaisin heti Helsingin jälkeen.

Herää kysymys, meneekö nyt sitten kaikilla hyvin? Näin ei tosiaankaan ole, meillä on edelleen Turussa yli 4000 pitkäaikaistyötöntä ja yli 1300 alle 25.v työtöntä. 

Turun SDP on kovasti huolissaan myös yhteiskunnan kahtiajakautumisesta, hyvä ja huono-osaisiin. Samaan aikaan kun kaupungin keskustaan rakennetaan täyteen arvoasuntoja ja suunnitellaan erilaisia visioita, niin pelkona on asuntojen hintojen ja asuinkustannusten huima korotus, sekä lähiöiden kehittämisen unohtaminen.

Tämän johdosta olemmekin tyytyväisiä, että Turun SDP sain juuri päivitettyyn Turku strategiaan mukaan lähiöiden kehittämisen.

Hyvät toverit

Tuleeko sote/maakuntavaalit ja jos tulee niin milloin, siinäpä kysymys.

Kuten tiedetään SDP:n kanta on, ettei näin keskeneräistä ja vaikutuksiltaan erittäin suurta lakia pidä vielä viedä eteenpäin.

Jos tämä laki kuitenkin menee porvarihallitukselta läpi, niin Turun SDP ja V-S sd piiri ovat hyvin valmistautuneet, meillä on koossa jo miltei 100 erinomaista ehdokasta ja muutama nimihenkilö vielä takataskussa.

Mikäli porvarihallituksen sote/maakuntamalli etenee, on monissa kaupungeissa edessä tiukat säästökuurit. Turulle jää nykyisestä kuntaveroprosentista 19,75% vain 7%, josta erilaisten vähennysten jälkeen kaupungin kassaan tulee vain 5%.

Miten palveluiden jälkeen rahoitetaan ja laitetaan tärkeysjärjestykseen kaikki isot hankkeet? Esimerkiksi, joukkoliikenneratkaisu, konserttitalo, musiikkitalo, historian museo, keskustan kehittäminen, tiedepuisto jne.

Näitä asioita Turun SDP haluaa viedä vastuullisesti, talous ja tärkeysjärjestyksessä eteenpäin. Aivan kaikkea ei myöskään pidä veromaksajille sälyttää, jostain pitää olla valmis myös tinkimään.

Hyvät toverit

Kokoomuksen Turun päättäjiltä haluaisin tiedustella. Onko sote valinnanvapauspykälä teille niin tärkeä, että olette valmiita kumartamaan keskustapuolueen maakuntamallia, jolloin samalla pyllistätte omalle kotikaupungille.

Miksi emme vahvemmin ja selkeämmin liity Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren sote-kapinaan, jonka tarkoitus on turvata keskuskaupunkien elinvoimaisuus?

Loppuun vielä toisetkin terveiset Turun kokoomukselle.  Olemme ottaneet Jalkapallo-ottelu haasteenne vastaan, näin vapun merkeissä annamme lupauksen että meille tulee Runosmäkeen 24.5 voitontahtoinen, nälkäinen ja iloinen SDP joukkue.

Samalla ilmeellä lähdemme mukaan kaikkiin pian lähestyviin vaaleihin.

Hyvät toverit

Näillä sanoilla haluan toivottaa teidät vielä kertaalleen tervetulleeksi ja hyvää Vappua.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*