Turun SDP:n uusi puheenjohtaja on juokseva mittarinkorjaaja Pääskyvuorelta

Mika Maaskola haluaa pitää kaikki mukana

Vuodenvaiheessa Turun SDP:n uutena puheenjohtajana aloitti mittarinkorjaaja Mika Maaskola kahdeksan vuotta tehtävää hoitaneen Toni Eklundin jälkeen. Takavuosien mestarijuoksija on jo kokenut kuntapoliitikko ja varakansanedustaja. Turussa ja Varsinais-Suomessa on meneillään vahva positiivinen rakennemuutos ja Maaskola haluaa sen yhteydessä pistää myös heikompiosaisten asiat kuntoon.

Perimätiedon mukaan turkulaiseksi voi päästä 50 vuodessa, mikäli ei ole syntyperäinen. Maaskola täytti ehdon hiljattain vaikka onkin syntynyt Haminassa. Puolivuotiaana Turkuun muuttanut on nyt 51-vuotias.

Hanna-vaimon Mika tapasi ammattikoulussa, missä sai ravintola-alan koulutuksen. Alan töitä Maaskola ei tehnyt lainkaan vaan työura on tehty vesilaitoksen palveluksessa, nykyisessä Turun Vesihuolto Oy:ssa.

Ammattiyhdistystoiminta on myös ollut pitkään Maaskolalle tärkeää. Hän toimi ammattiosasto JHL 93:n pääluottamusmiehenä yli 10 vuotta. Edelleen Maaskola on ay-aktiivi, oman ammattiosastonsa hallituksen jäsen sekä JHL:n edustajiston jäsen.

Lapsia Mika ja Hanna Maaskolalla on kolme tytärtä; Saana-Mari, Emilia ja Helmi. Perhe on asunut yli kaksi vuosikymmentä Pääskyvuoressa – ja sitä ennen Lausteella, eli itäisessä Turussa sekin. Mika Maaskola on Pääskyvuoriseuran puheenjohtaja, lähidemokratia on hänelle yksi tärkeä aihe.

– Meidän tulee tehdä lähiöihin omat kehittämisohjelmat, joilla niiden vetovoimaa lisätään ja uudistuminen turvataan.  Tällä hetkellä hienoja suunnitelmia syntyy kyllä keskustan alueelle, samanlaisia pitää tehdä myös lähiöihin, Mika Maaskola linjaa.

 

Mestarimaileri puhuu juniorien puolesta

Ennen poliittista vaikuttamista Maaskola muistetaan mestarimailerina – Mika voitti nuorten Euroopan mestaruuden 1500 metrin juoksussa vuonna 1985 ja Suomen mestaruuksia on yli 20 eri ikäluokissa. Nykyisin Maaskola valmentaa seuransa Turun Tovereiden junioreita ja juoksee itse kuntoillakseen.

Maaskola teki myös uudenvuodenlupauksen juoksemiseen liittyen: – Pyrin lenkkeilemään enemmän kuin vuonna 2017, jolloin sain kokoon noin 1000 km juoksua.

Miten urheilutausta auttaa politiikassa? – Olen pitkäjänteinen ja kärsivällinen, sitä vaatii myös politiikan tekeminen. Urheilun saralla oppii myös häviämään ja nousemaan ylös ja yrittämään uudestaan entistä kovempaa, siitä apua myös politiikassa, Maaskola kertoo.

Maaskola on myös mukana tekemässä ”Suomen kovatasoisinta yleisurheilukisaa” Paavo Nurmi -kisoja, joissa hän toimii hallituksen varapuheenjohtajana.

– Pääsääntöisesti liikuntaolosuhteet Turussa ovat erinomaiset, kun palloiluhallikin saatiin juuri käyttöön, Maaskola hehkuttaa, hienoa on myös, että Turun liikuntapaikat ovat edelleen pääsääntöisesti ilmaiset alle 19 v. harrastajille.

– Täällä on erinomaiset lenkkimahdollisuudet, metsiä ja kuntopolkuja riittää kaikkien käyttöön. Esimerkiksi Ruissalon vertaista ei muualta Suomesta löydy. Myös Itä-Turun metsien lenkkipolkujen verkosto on huippuluokkaa, Maaskola sanoo. Urheilupuistoa ja Paavo Nurmen stadionia Maaskola kehittäisi enemmän koko kaupungin liikuntaolohuoneeksi.

Varakansanedustaja liputtaa Haataisen puolesta

Ensimmäiselle varasijalle viime eduskuntavaaleissa yltänyt Maaskola sanoo, että SDP:n eduskuntaryhmä tekee tällä hetkellä erinomaista työtä eduskunnassa. On nostettu esille oikeita asioita ja tartuttu niihin.

– Kovasti harmittaa maan hallituksen työttömien kurittaminen mm. ansiosidonnaisen päivärahan leikkaukset ja ”pakkoaktivointi” eli aktiivimalli.

– Myös pikavippeihin pitäisi puuttua nopeasti, ei voi olla oikein että nykypäivän Suomessa ylisuuret korot tuhoavat monen nuoren, keski-ikäisen ja ikä-ihmisen tulevaisuuden. Tähän asiaan pitäisi lainsäätäjien nopeasti puuttua.

Tammikuisissa presidentinvaaleissa Maaskola kannattaa Tuula Haataista. – Tuula on osaava, kokenut ja monessa mukana ollut erinomainen presidenttiehdokas. Hänellä on oikeat arvot ja tavoitteet.

–  Jos Tuula tulee valituksi, niin eriarvoisuus lähtee maassamme varmasti vähenemään päin, nyt se on ikävä kyllä kasvussa vaikka monella mittarilla maallamme menee paremmin kuin koskaan aiemmin. Tuulasta saamme presidentin isolla sydämellä, Mika Maaskola vakuuttaa.

PETJA RAASKA

 

Haastattelu on julkaistu Kaikki Mukaan -lehdessä, joka on luettavissa kokonaan täällä: Kaikki mukaan 1_2018.

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*