Nuorten Kotkien tervehdys Turun vappujuhlassa 2018, Vesa Hakamäki

Turkulaiset! Hyvät toverit!

Tänään, vapunpäivänä vuonna 2018, maamme itsenäisyyden historian pahimman inhimillisen katastrofin, kurjuuden ja nälän katkeroittamien ihmisten kapinasta syttyneen sisällissodan päättymisestä on kulunut jo yli sata vuotta. Tänäkin päivänä Suomessa syntyy lapsia, joiden kotien köyhyys määrittää heidän tulevaisuutensa ja rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan harrastaa, kouluttautua ja päästä vaikuttamaan omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin.

Enää ei voida puhua tasa-arvoisista mahdollisuuksista, joista Suomi pohjoismaisena hyvinvointivaltiona on ollut ylpeä. Hallituksen viime vuosina tekemät päätökset ovat kasvattaneet luokkaeroja ja heikentäneet erityisesti lasten hyvinvointia. Subjektiiviseen päivähoito-oikeuteen sekä koulutukseen ja sosiaalietuuksiin tehdyt heikennykset näkyvät konkreettisesti perheiden arjessa.

Maamme tämänhetkiset valtaapitävät ovat ratkaisuillaan osoittaneet sekä historiattomuutta että kyvyttömyyttä nähdä ja luoda uskoa tulevaisuuteen. Lasten kärsimys hallituksen päätösten takia on kestämätöntä ja viimeistään vuoden 2019 eduskuntavaaleissa työväenliikkeen tulee nousta ja muuttaa kehityksen suunta. Toimet lapsiperheiden köyhyyden poistamiseksi eivät voi enää odottaa.

Hyvät toverit!

Nuoret Kotkat on 75 vuotta tehnyt työtä, että kaikki lapset saisivat yhdenvertaiset lähtökohdat, mahdollisuuden harrastaa, kokea suomalainen luonto kaikessa karuudessaan ja kauneudessaan, saada kulttuurielämyksiä ja ennen kaikkea tutustua uusiin ihmisiin ja solmia elämän mittaisia ystävyyssuhteita. Kotkamarssi esittää kutsun, ehkä jopa käskyn: ”Taisteluhun, lapsi rahvaan, tartu valon säilän kahvaan. Aamun vartijaksi jää!” Taisteluun käydään tulevaisuuden ja paremman elämän puolesta, ei ketään eikä mitään vastaan.

Viime vuodet ovat osoittaneet, että hyvinvointivaltio Suomi ei ole mikään itsestään selvyys, vaan menneiden polvien saavutusten säilyttäminen ja uuden luominen edellyttävät tavoitteellista ja johdonmukaista työtä. Nuoret Kotkat on ollut ja tulee olemaan mukana hyvinvointivaltion, lasten ja nuorten tulevaisuuden rakentajana.

Lopuksi haluan toivottaa kaikille turkulaisille ja ennen kaikkea teille, hyvät toverit, jotka marssien kokoonnuitte näyttämään voimanne ja juhlimaan, hyvää suomalaisen työn päivää ja iloista vappua

Vesa Hakamäki

puheenjohtaja

Turun Nuoret Kotkat ry​

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*