Nina Kallio: Määrittävätkö markkinavoimat hyvän hoidon?

Nina Kallio

Elämme merkittävän asian käännekohdassa. Turun Sanomat uutisoi 23.2. hoitajan nääntyvän työtaakan alle pääasiassa yksityisissä hoivakodeissa, ja että hoito ei ole eettisesti kestävää eli sellaista minkä käsitämme hyväksi hoivaksi ja laadukkaaksi elämäksi.

Hoito- ja hoivakoulutus on Suomessa erittäin korkeatasoista ja koulutuksessa tutkimukseen ja näyttöön perustuen on opetettu mitä on hyvä hoitotyö. Hoitaja haluaa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin ja ymmärrän äärimmäisen hyvin, että irtisanoutumisia on tapahtunut, koska kukapa meistä haluaisi työnsä huonosti tehdä?

Merkittävää tässä on se, että nämä artikkelissa mainitut hoivajätit ovat kilpailleet päästäkseen tuottamaan palveluja kunnille. Tarjouspyynnöt sekä tarjoukset ovat jätetty ja pisteytykset tehty. Pisteytyksissä laatu merkitsee surullisen vähän, vaan usein tarjous valitaan sieltä mistä sen edullisimmin saa, koska palvelut tuotetaan verovaroista.

Omavalvonta on hyvä asia jos se toimii, kunnilla on mahdollisuus nähdä työvuorolistoja halutessaan. Olisiko kuitenkin hyvä, että laitoksissa, palvelutaloissa tehtäisiin todellisia toiminnantarkastuksia, jolloin nähtäisiin todellinen tilanne.

Aikamme vanhukset ovat palvelutaloihin päästessään jo hyvin huonokuntoisia. Tällöin on myös suuri palveluntarve.

Kysymykseni kuuluukin: Onko niin, että markkinavoimat ovat määrittäneet, mitä on hyvä hoito?

Mikäli hoidon laatua halutaan kasvattaa tai työhön lisäkäsiä, niin kuka sen maksaa (näin kysyi Esperi Care)? Asia on todella merkittävä, koska se tahdittaa myös tulevaa sotea.

Tarjouspyyntöjen pitää olla niin yksityiskohtaisia ja sitouttavia, että palvelutarve tulee katetuksi.

Voidaan myös miettiä, mikä on yksityisen palvelutarjoajan voittomarginaali verrattuna julkiseen ja miten raha ohjautuu, ei ainakaan hoitoon.

Olen samaa mieltä siitä, että nyt on todellakin arvokeskustelun paikka.

Haluammeko, että kasvoton markkinavoima määrittää tulevaisuudessa kunkin hoivan ja hoidon tarpeen varallisuuteen katsoen, miten hoidetaan isiämme ja äitejämme, itseämme taikka lapsiamme? Kyse on ihmisistä!

Nina Kallio

Turun SDP vpj

Th, Sh YAMK

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*