Mika Maaskola: FÖLI:n kehitystyön tulee jatkua

Vuosi 2016 oli koko Suomen kaupunkijoukkoliikenteen paras vuosi vuosikymmeniin, kun sitä mitataan matkustajamäärissä. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennejärjestelmä FÖLI:n matkamäärät lisääntyivät 5,6 %:lla eli 1,4 milj, kokonaismäärän ollessa 25,7 milj. Sama positiivinen suuntaus on jatkunut myös vuonna 2017, kun tammi-maaliskuun matkustajamäärä oli 5,5 % enemmän kuin vuonna 2016.

Yhteinen FÖLI:mme on kehittynyt voimakkaasti viimeisen parin vuoden aikana. Tästä saamme kiittää joukkoliikenteen matkustajia, henkilökuntaa ja viisaita päättäjiä. FÖLI on tällä hetkellä yksi menestyneimpiä ja eniten kuntalaisilta kiitosta saaneista palveluistamme. Myös erinäisin palkinnoin sitä on huomioitu mm. Vuoden Verkkokampanja palkinnolla. Sähköbussit linjalla 1 on myös sellaista uutta, jossa olemme aivan Suomen eturintamassa.

Vaikka joukkoliikenteellä meneekin tällä hetkellä hyvin, emme saa jäädä lepäämään laakereillamme. Ei tarvitse mennä kuin muutaman vuoden taakse, kun tuskailimme alentuvien matkamäärien ikeessä.
Meidän tulee jatkaa FÖLI:n määrätietoista kehittämistä. Taloudellisesti se tarkoittaa vähintään nykytasoista rahoitusta kunnilta. Jos leikkauksiin mennään tarkoittaa se nopeasti palvelun heikentämistä ja matka-määrien laskua.

Infrapuolella meidän tulee ripeästi jatkaa ja saattaa valmiiksi runkobussijärjestelmämme, joka on ollut työn alla jo aivan liian pitkään.

Syksyllä 2017 valmistuu selvitys raitiotiestä ja superbusseista, jolloin asia tulee valtuuston päätettäväksi. Valitaan sitten kumpi vaihtoehto tahansa, tulee se vaatimaan isoa taloudellista panosta. Lisäksi tarvitaan katutilaa henkilöautoilta, sitä tarvitaan jotta joukkoliikenne pystyy aidosti haastamaan henkilöautoliikenteen liikkumismuotona.

Turun tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2040. Käytännössä se tarkoittaa puhtaampaa hengitysilmaa ja luontoa, vähemmän sairauksia, vähemmän liikenneruuhkia ja vähemmän henkilöautojen parkkiongelmia.

Kun jatkamme FÖLI:n kehittämistä, saamme enemmän ihmisiä henkilöautoista joukkoliikenteen käyttäjiksi ja sitä lähempänä tuota tavoitetta olemme.

Mika Maaskola
kaupunginvaltuutettu (sd.)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*