Matti ”Viki” Vikström: Nuorissa on tulevaisuus?

Täytän itse näinä aikoina toisen kerran kolmekymmentä vuotta ja elämä on melko taspainossa. Olen kuitenkin huolissani nuorten tulevaisuudesta. Tämä otsikon ehkä klisee on pitänyt pitkälti paikkansa hyvinvointisuomessamme. Vaan mikä on meno nykyään? Päivähoitoa ja peruskoulua on kuritettu mm. ryhmä-/luokkakokoja suurentamalla. Koulutuksesta on leikattu rankalla kädellä. Mutta viimeisin esitys alle kolmekymppisten työehtojen heikentämisestä tuntuu vielä merkillisemmältä.

Otetaanpa esimerkki, joka voi olla elävästä elämästä. Matti ja Maija ovat umpirakastuneita ja suunnittelevat perheen perustamista. Matti on päässyt juuri armeijasta. Hän alkaa kysellä töitä. Niitä kuulemma riittäisi nykyään yrityksillä mennessä taloudellisesti hyvin. Mutta Matille sanotaan, että kyllä me sinut töihin otetaan, mutta vasta kun olet ollut kolme kuukautta työttömänä ja sen jälkeen kuukauden mittaisilla määräaikaisilla pätkäsopimuksilla ilman mitään määräaikaisuuden perusteita. No Matti odottaa ja pääsee töihin, vaikka työpaikka onkin epävarma ja jatkuvasti katkolla. Sitten Matti marssii Maijansa kanssa pankkiin toiveena ensiasunnon hankkiminen. Pankinjohtaja tarjoaa kahvia, mutta tulos on, että lainaa ei heru, koska ei ole vakituista työpaikkaa. Tule sitten kymmenen vuoden päästä uudestaan, kun teillä jommalla kummalla on vakituinen työpaikka! Matti ja Maija vaipuvat epätoivoon, että tähänkö on tultu?

Näillä tehdyillä toimenpiteillä on turha valittaa alhaista syntyvyyttä Suomessa. Kuka näin epävarmoihin olosuhteisiin uskaltaa perheen perustaa. Jottain tarttis siis tehrä toisin, että nuorillamme olisi auvoisempi tulevaisuus!

Matti ”Viki” Vikström

pieni työmies

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*