Arttu Uhlgrenin ay-tervehdys Turun SDP:n vappujuhlassa 2017

Arttu Uhlgren, TEAM

Hyvät toverit, arvoisat Vapun juhlijat!

Voisin keskittyä tässä tervehdyksessäni pelkästään maamme hallituksen ja heidän tekemistensä haukkumiseen, mutta taidan jättää sen hiukan vähemmälle. Luulen, että tänäkin vappuna tarpeeksi moni puhuja on tämän asian jo hoitanut ja eipä siihen aika tässä juhlassa edes riittäisi vaan olisimme täällä vielä juhannuksenakin jos kaikki hallituksen töppäilyt kävisi läpi.

Maailma muuttuu, Eurooppa muuttuu, Suomi ja ammattiyhdistysliike muuttuu myös. Poliittisten voimasuhteiden muutos sekä työnantajajärjestöjen jo kymmeniä vuosia sitten alkanut vahvempi liittoutuminen vaikuttanut siihen, että palkansaajien on myös tehostettava edunvalvontaansa.

Itse siis työskentelen Teollisuusalojen ammattiliitossa, joka on syntynyt liittofuusioiden kautta ja olisi vahva liitto toimimaan myös yksin. Nyt Suomeen on kuitenkin syntymässä täysin uusi ammattiliitto, joka koostuu Metalliliitosta, Teollisuusalojen ammattiliitosta ja Puuliitosta. Uuden teollisuusliiton on tarkoitus aloittaa toimintansa ensi vuoden alusta, sen jäsenmäärä on noin 240 000 ja näin ollen se tulee olemaan Suomen suurimpia liittoja.  Tämän uusi liitto tulee vaikuttamaan niin Euroopassa, Suomessa kuin myös täällä Varsinais-Suomessa. Kun puhun vaikuttamisesta, tarkoitan silloin myös yhteiskunnallista edunvalvontaa. Liito tulee vahvasti vaikuttamaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon monilla tasoilla; valtakunnan tasolla, kunnissa ja työpaikoilla. Jäsenistömme on edunvalvojia myös omilla työpaikoillaan ja meidän on vahvistettava palkansaajien näkemystä ammattiyhdistysliikkeen yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Varmasti nyt vuoden 2015 kevään jälkeen on monelle kirkastunut se, että sillä on väliä kuka Suomea johtaa ja mikä merkitys eri toimijoilla on oman arkemmekin kannalta.

Alussa mainitsin, että en ala arvostella hallitusta sen tekemistä hyökkäyksistä palkansaajia vastaan, oli sitten kysymys työajan pidennyksistä, lomarahojen leikkauksista, pakkolakiyrityksistä ja työttömien kyykyttämisestä – no nyt meinasi mennä taas hallituksen syyttelyksi – ja koska porvarihallitus tekee juuri sellaista politiikkaa mitä porvarihallitukselta voi odottaakin ja koska demokratia on puhunut, pitäisi sitä myös kunnioittaa, mutta kaikkia lupausten rikkomista ei sentään tarvitse hyväksyä. Yksi räikeä esimerkki on koulutuslupaus, jonka tehdessään kaikki eduskuntapuolueet lupasivat, että koulutuksesta ei leikata, mutta leikattu on käsittämättömän paljon. Suhteellisesti suurimmat leikkaukset on joutunut kantamaan ammatillinen koulutus, yhteensä yli 200 miljoonan euron edestä joka tarkoittaa käytännössä monin paikoin koulutuksen alasajoa ja vastavalmistuneiden ammattitaidon heikentymistä.

Ammattiliittojen edunvalvonnassa on kiinnitettävä huomiota nykyiseen silpputyöhön ja muihin epätyypillisiin työsuhteisiin sekä siihen aikamme ongelmaan, että ihmiset joutuvat tekemään useata työtä siltikään tulematta saadulla palkalla toimeen. Uskoisin, että meillä jokaisella on käsitys siitä minkä takia töitä tehdään? Nykyään pääpainoon ajatuksessa, että pitää olla töitä ettei syrjäydy.  Tämä on ihan totta, mutta olisiko yhä niinkin että sillä työllä pitäisi myös tulla toimeen jolloin leivän päälle saisi joskus muutakin kuin pelkän ylähuulen? Ammattiyhdistysliike on jo nyt pyrkinyt muuttamaan lainsäädäntöä, näiden ongelmien ratkaisemiseksi. Viimeisin näkyvä hanke on ollut nollatuntisopimusten kieltäminen kansalaisaloitteen voimalla. Tämä yritys ei vielä mennyt maaliin nykyisen hallituksen toimesta, mutta toivossa on aina hyvä elää ja poliittiset voimasuhteet onneksi aina joskus kuitenkin muuttuvat ja toiset puolueet kokevat eri asiat tärkeämpinä, kuten  työn merkityksen, koulutuksen, tuotekehityksen, infran  sekä monet muut tulevaisuuden elinvoiman kannalta olennaiset asiat.

Yksi aikamme ilmiöistä on, että maahanmuuttajat joutuvat monesti työelämässä syrjittyjen ja sorsittujen joukkoon. Tätä tilannetta vaikeuttaa olennaisesti se, että he eivät välttämättä tiedä suomalaisen työelämän pelisäännöistä ja siitä mitä sopimusyhteiskunta tarkoittaa. Näissäkin asioissa ammattiliittojen pitää valvoa reilun työelämän pelisääntöjä. Aina löytyy niitäkin yrityksiä jotka haluavat pärjätä kilpailussa vain työntekijöiden palkkoja halpuuttamalla, vaikka se sitten rikkoisi räikeästi sopimuksia ja lakeja. Tämän kaltainen toiminta vie meitä vaaralliselle tielle ja mikä pahinta, tästä kärsii työehtosopimuksia ja lakeja noudattavat yrittäjät. Harmaantalouden estäminen ja työehtosopimusten noudattaminen on yhteiskuntamme etu, eli meidän jokaisen etu.

Ehdottaisin, että kitketään kilpailu alle minimi työehtosopimuksien ja poistetaan epärehelliset toimijat yhteistuumin markkinoilta. Tähän tarvitsemme viranomaisten, työnantajien kuin ammattiyhdistysliikkeenkin yhteistyötä.

Hyvät Vapun juhlijat,

Vappu on palkansaajien ja opiskelijoiden sekä kaikkien suomalaista työtä arvostavien juhla. Mutta se on myös kevään juhla vaikka, aina siltä ei ilmat ole näyttäneetkään. Kevät synnyttää aina uutta ja uusi luo toivoa paremmasta. Haluan toivottaa menestystä niin Turun Demareille kuin myös koko Sosialidemokraattiselle puolueelle. tehdään Suomesta entistä parempi ja reilumpi meille jokaiselle. HYVÄÄ VAPPUA siis MEILLE JOKAISELLE.

Arttu Uhlgren, toimitsija, TEAM

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

*